Wie betaalt de hypotheek als u ontslagen bent?

Woonlasten verzekering (of hypotheekverzekering)

Er bestaan verschillende verzekeringen die de kans op een gedwongen verkoop van de woning na bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid of werkeloosheid kunnen afdekken.  Deze verzekeringen kennen verschillende namen als woonlasten verzekering, hypotheek verzekering of bijvoorbeeld restschuld verzekering.
Zeker in de huidige economische omstandigheden en de kwakkelende huizenmarkt zijn er steeds meer consumenten die zich tegen deze risico’s willen indekken. Nu de werkeloosheidscijfers weer stijgen is het risico op een mogelijk ontslag voor veel mensen steeds reëler geworden. En wie gaat de hypotheeklasten betalen als u plotseling ontslagen of arbeidsongeschikt wordt? Niemand wil op dit moment in de situatie komen dan zijn huis gedwongen verkocht moet worden.
Toch is het wel van belang om de risico’s goed af te wegen. Zoals gezegd zijn er verschillende mogelijkheden om deze risico’s te verzekeren, maar u moet zich wel goed afvragen of dit werkelijk nodig is en of u de premie die daar tegenover staat ook bereid bent te betalen.
Als u twijfelt kan het geen kwaad om u eens verder in de materie te verdiepen. Bepaal dan ook duidelijk wat u wilt verzekeren. Er bestaan namelijk verzekeringen die bijvoorbeeld de restschuld na gedwongen verkoop voor hun rekening nemen, maar er bestaan ook verzekeringen die de (al dan niet tijdelijke) gevolgen van bijvoorbeeld werkeloosheid of arbeidsongeschiktheid kunnen afdekken.
Wij hebben zelf een aantal van deze verzekeringen onder de loep genomen en met elkaar vergeleken en hebben de nodige verschillen geconstateerd. Niet alleen verschillen in mogelijkheden maar ook grote verschillen in prijs (of premie).
Bij onze vergelijking kwam de polis van BNP goed uit de test, maar zoals gezegd dit is afhankelijk van uw wensen. U kunt bij twijfel natuurlijk altijd eens online een vrijblijvende berekening uitvoeren en kijken of u het waard vind om tegen de opgegeven premie het risico van het verkopen van uw huis bij werkeloosheid of arbeidsongeschiktheid te gaan verzekeren.

 

Woonlastenverzekering Tips.

 • Bepaal wat u precies wilt verzekeren.
  Er zijn verschillende verzekeringen op de markt die de risico’s van een gedwongen verkoop van uw woning kunnen dekken. Bepaal vooraf wat u wilt. Wilt u de restschuld na een mogelijke gedwongen verkoop afdekken of wilt u bijvoorbeeld verzekeren dat u hypotheeklasten worden doorbetaald wanneer u arbeidsongeschikt of werkeloos wordt.
 • Kijk wat er mogelijk is.
  U heeft misschien al een idee wat u wilt verzekeren, maar kijk ook nog eens naar andere opties die u mogelijk kunt aanvullen of misschien juist wel wilt weglaten. Zo kunt u bijvoorbeeld de doorbetaling van uw hypotheeklasten laten verzekeren, maar u kunt er ook voor kiezen om de betaling van alle woonlasten te verzekeren. Dit is uiteraard een meer uitgebreide dekking wat u dan ook meer zal gaan kosten. Daar staat dan wel tegenover dat als u straks verzekerd bent van de doorbetaling van uw hypotheeklasten, maar u de overige woonlasten niet meer kunt betalen u er ook niet veel mee opgeschoten bent.
  Andersom werkt het evenzo. Misschien is het afdekken van de hypotheeklasten wel voldoende en hoeft u niet de doorbetaling van al uw woonlasten te laten verzekeren bij een arbeidsongeschiktheid of werkeloosheid.
 • Vergelijken.
  Dit punt komt bij iedere verzekering weer terug. Vergelijk meerdere verzekeringen en meerdere verzekeraars. Dit zal u straks veel geld besparen.
 • Vergelijk gelijke offertes.
 • Zoals gezegd er zijn verschillende verzekeringen om het risico van een gedwongen verkoop van de woning af te dekken. Als u deze gaat vergelijken en u er nog niet helemaal uit bent wat u wilt verzekeren, vergelijk dan eerst eens het verschil in premie tussen deze verschillende vormen. Als u uiteindelijk bepaald heeft wat u wilt en kunt verzekeren, vergelijk dan pas de premies van gelijksoortige verzekeringen.
 • Snel afsluiten en wachttijd.
  Als u al aan voelt komen dat u binnenkort ontslagen wordt en u vreest hierdoor straks de hypotheeklasten niet meer te kunnen betalen, dan kan het verstandig dat u snel een verzekering gaat afsluiten waarmee u dit risico kunt afdekken. Let wel op dat sommige verzekeringen een soort aanlooptijd of wachttijd kennen. Deze termijn kan verschillen per verzekeraar. Als u binnen deze termijn bijvoorbeeld ontslagen of arbeidsongeschikt wordt dan kunt u geen aanspraak maken op de verzekering. Lees dus goed de voorwaarden.

Vrijblijvend advies:

Wilt u graag gewoon eens wat meer informatie over een bepaalde verzekering ontvangen of wilt u weten welke verzekering nu het beste geschikt is voor u? Vraag dan vrijblijvend meer informatie aan bij een onafhankelijke verzekeringsadviseur. Zij kunnen u snel en vrijblijvend van het juiste advies voorzien, waardoor u zeker weet dat u altijd de juiste beslissing neemt.

Hoewel wij onze uiterste best voor het verstrekken van actuele en correcte informatie, kan het altijd voorkomen dat de informatie getoond op deze pagina inmiddels achterhaald is of informatie bevat die niet (meer) correct is. Wij kunnen echter niet verantwoordelijk worden gehouden, noch zijn aansprakelijk voor onjuiste of verouderde informatie of eventuele fouten. Zie ook onze Disclaimer.
 
Home Contact Disclaimer Privacy Bronnen en Links
© 2009 - 2010 nationale verzekering site .nl. Voor gebruik lees disclaimer.